Regelmatig heb ik gesprekken met werkgevers over dat hun nieuwe, vaak jonge medewerkers niet meer fulltime willen werken.
👉🏼’Zij leek me echt wel geschikt voor de functie, maar ja, ze wilde maar 32 uur werken’
👉🏼 ‘Hij krijgt zo’n mooie kans, en hij laat hem liggen omdat het een fulltime job is?!’
Je snapt m’n punt.
Oorzaak? De nieuwe generatie ziet werk over het algemeen niet meer als het centrum van hun wereld. Ontspanning, het gezin, vrijwilligerswerk zijn activiteiten waar steeds meer prioriteit aan wordt gehangen. Dus meer tijd voor vrij wordt gemaakt. En je kunt hier van alles van vinden, maar veranderen doe je het niet zo gemakkelijk.
Naast dat de keuze om niet fulltime te gaan werken soms wordt gezien als een gebrek aan loyaliteit (why?!), zijn er ook zorgen over de continuïteit van de bedrijfsprocessen. Die zijn vaak namelijk ingesteld op een X aantal (fulltime) medewerkers.
Hier moest ik aan denken toen ik in februari een artikel van de Volkskrant las. Het UWV vroeg ruim 3000 ondernemers naar hun kijk op de arbeidsmarkt. Zij geven aan dat zij op dit moment ruim de helft van hun vacatures lastig kunnen invullen, en dat ze verwachten dat dit alleen nog maar moeilijker gaat worden.
En die zorg begrijp ik maar al te goed!
Want als ondernemer heb jij allerlei ambities met je bedrijf en zie je ontzettend veel kansen. En daar heb je toch écht voldoende personeel voor nodig…
En dat zette me aan het denken. Want bedrijven zijn over het algemeen ingericht op een 5-daagse werkweek. Maar IEMAND heeft dat ooit bedacht, toch? Ik bedoel, de jagers en verzamelaars zeiden vroeger ook niet om vrijdagmiddag 17:00 uur: ‘hé, m’n werkweek zit erop. Ik stap op m’n mammoet en rijd terug naar m’n grot!’
Een klein onderzoekje vertelt me dat pas halverwege de vorige eeuw (!!) de vrije zaterdag werd ingevoerd. Nog niet zo héél lang geleden werkten we dus zelfs nog 6 dagen per week! En de overstap van 6 naar 5 dagen hebben we ook overleefd..
Het moraal van dit verhaal: tijden veranderen. Ik weet het, het is een enorme dooddoener, maar het is toch echt wat het is. Een kijkje in de geschiedenis verruimt daarbij mijn blik. En dan geldt toch echt: het bedrijf dat zich het snelst aanpast overleeft!
Hoe? Bekijk je bedrijf eens op 2 manieren:
🅰️ Ga in gesprek met je medewerkers. Wat hebben zij nodig om hun werk goed te doen? Zodra je daar meer over weet, kun je de puzzel gaan leggen en zie je waar de gaten vallen.
🅱️ Neem je bedrijfsprocessen eens goed onder de loep. Waar kunnen zaken efficiënter of flexibeler? Denk aan oplossingen als meer kleinere contracten, externe inhuur waar het kan en automatisering van processen.
Het is even puzzelen, maar zo kan uiteindelijk dan iedereen, net als de werknemers van de Bijenkorf, genieten van een middagje de natuur in met de jeugdvereniging!
Dit artikel delen?